De kans dat de gemeente Bunnik volgend jaar ook vrijeschoolonderwijs aanbiedt, is vrij groot. Een initiatiefgroep van ouders is in gesprek gegaan met stichting Wereldkidz, die al twee scholen heeft binnen de gemeente. De stichting staat heel positief tegenover het oprichten van een openbare school voor vrijeschoolonderwijs.
Stichting Wereldkidz biedt al vrijeschoolonderwijs aan in Amerongen, op de school het Sterrenbos. Ook daar kwam een groep ouders naar de stichting toe met het verzoek ruimte te geven aan vrijeschoolonderwijs. Clusterdirecteur Gaby de Jongh: ,,Wij juichen dit soort initiatieven toe, omdat we het belangrijk vinden dat er wat te kiezen valt voor ouders.”
Nienke van den Berg en Hanne van de Vrie zijn onderdeel van de initiatiefgroep van ouders voor de oprichting van een vrijeschool in Bunnik. Hanne ging als kind zelf ook naar een Vrije School. Haar eigen kinderen gaan naar de vrijeschool in Utrecht en Zeist (middelbaar onderwijs) en ze geeft muziekles op de vrijeschool aan de Maliebaan.
VERHALEN ,,Ik gun het ieder kind om naar een vrijeschool te gaan. Ik geloof heel erg in de kracht van de verhalen, de jaarfeesten, het werken met natuurlijke materialen, de ruimte voor spel, muziek en handvaardigheid.” Het grootste verschil met het reguliere basisonderwijs zit hem volgens Hanne in de manier waarop de kinderen leren. ,,Op de vrijeschool wordt veel breder gekeken dan cognitie. Ook is de sfeer heel anders. Als je iedere dag begint met samen zingen, maakt dat al een groot verschil met het reguliere onderwijs.”
Nienke ging zelf naar het reguliere onderwijs, maar haar oudste zoon ging in Utrecht naar de vrijeschool. ,,Ik heb de Pabo gedaan en heb een poosje in Zweden gewoond. Daar is het onderwijs anders ingestoken, het heeft aspecten van het vrijeschoolonderwijs. Kinderen gaan veel meer naar buiten en er is meer beweging in de klas.” Nienke werkt als zelfstandige. ,,Ik begeleid bijvoorbeeld leerkrachten die graag meer naar buiten willen met de kinderen, maar niet goed weten hoe ze dat combineren met de lesstof.”
PIJN IN HET HART De verhuizing naar Bunnik stelde Nienke en haar vriend voor een lastige keuze. ,,We wilden heel graag dat onze kinderen op een vrijeschool zouden blijven, maar aan de andere kant gunnen we ze ook de vrijheid om zelf naar vriendjes te kunnen fietsen. Daar groeien ze ook van. Daarom hebben we uiteindelijk, met pijn in ons hart, besloten ze naar een reguliere school in Bunnik te brengen.”
Nienke is heel tevreden over de Camminghaschool en de kinderen hebben het erg naar hun zin, maar de vrijeschool blijft trekken. Daarom zet zij zich er graag voor in om dit naar Bunnik te halen. ,,We krijgen veel positieve reacties. Het lijkt erop dat we zeker met een kleuterklas kunnen starten volgend schooljaar, misschien ook wel met oudere kinderen.”
ENQUÊTE De initiatiefgroep vraagt alle geïnteresseerde ouders in Bunnik om een enquête in te vullen, zodat ze verder kunnen onderzoeken hoe groot het draagvlak is. Uiteindelijk hopen ze voor de kerstvakantie met een definitieve lijst aanmeldingen naar Wereldkidz te kunnen stappen, zodat zij met de gemeente in gesprek kunnen over huisvesting van de school. Een mogelijkheid kan zijn dat de school start in een leeg lokaal van een van de huidige scholen, afhankelijk van de ruimte. Maar misschien moet elders ruimte gezocht worden.
Op 4 oktober organiseert de ouderinitiatiefgroep samen met Stichting Wereldkidz een informatieavond op de Anne Frankschool in Bunnik. De directeur van het Sterrenbos, Suzanne Keijzer, vertelt over de school in Amerongen en Gaby de Jong, clusterdirecteur, vertelt over de positie van Wereldkidz. De deuren gaan om 19.45 open en de bijeenkomst start om 20.00 uur.
CONTACT Aanmelden voor de avond is niet noodzakelijk, maar wel handig in verband met het kiezen van de juiste zaal en het zetten van koffie en thee. Dit kan via vrijeschoolbunnik@gmail.com . De initiatiefgroep is te volgen op Instagram via @vrijeschoolbunnik.
Comentários